
Sin conocerse a uno mismo, no hay posibilidad real de investigar qué es lo verdadero, lo que tiene significación, cuáles son los justos valores en la vida. Si uno no se conoce a sí mismo, no puede ir más allá de las ilusiones proyectadas por la propia mente.
Krhisnamurti
La pràctica de l’assessorament filosòfic sorgeix d’un enfocament “experiencial” de la filosofia en el qual les vivències de l’assessorat són el punt de partida i de tornada de la reflexió filosòfica. El filòsof assessor t’acompanya -no prescriu perquè la idea és que tu siguis el responsable i co-creador de la teva vida –en un treball d’autoconeixement, amb l’objectiu de d’indagar sobre els judicis, creences i valors que operen en la teva vida. Al llarg de les sessions d’assesorament es qüestionen els judicis que generen malestar i patiment evitable, es clarifiquen i es fan comprensibles problemes i situacions que semblen confuses i, per últim, es detecten les teves resistències per a comulgar amb la realitat quan la perceps com a conflictiva. Per altra banda, però, no de forma separada, va més enllà del que és merament psicològic i, tracta d’incorporar (integrar) certes actituds que poden dur-te a assolir una vida més plena, com són la d’estar més atent -present-, afinament de l’escolta interior i exterior, apertura al sentir de la vida sense negar-la i fugir d’ella i, discerniment entre el que sí i no està sota el teu control.
L’assessorament filosòfic es basa en un treball d’autoconeixement, que permet aprofundir en el coneixement de qui som profundament (la nostra essència) i de sentir -experienciar- l’actualització de les nostres qualitats essencials. El nostre desenvolupament no és un resultat del que adquirim de l’exterior sinó una mobilització activa des de la nostra interioritat profunda, que és el que constitueix realment el centre de la nostra identitat. És considera filosòfic perquè les persones són contemplades des d’una perspectiva espiritual i contemplativa que va més enllà de paràmetres psicofísics. El diàleg filosòfic no és només, per tant, un espai d’indagació racional, sinó també implica un procés de discermiment contemplatiu, que implica una exercitació en la capacitat d’estar lúcidament present. Això provoca un canvi de mirada, un despertar sense judici que es vincula a un estat del Ser. Tot el treball gira al voltant de la recerca de la recerca de la veritat -no en termes absoluts- sinó en el desvetllament de la nostra relació amb la vida des de l’honestitat i l’acceptació incondicional de la realitat. És un treball que ens proporciona una comprensió profunda –que és l´única via que possibilita la transformació- i ens apropa a la veritat perquè és la ignorància –el que creiem que som- la causa principal d’una vida inautèntica.

Com es fa el treball d’autoconeixement?
A través de la filosofia, en concret, amb el diàleg maièutic socràtic. L’assessor acompanya el assessorat en aquesta indagació, però sense interferir en el seu propi ritme i respectant el seu procés d’autoconeixement. No hi ha judicis de valor tipus “això està malament” “això està bé” “el que penses és horrible” … ni tampoc prescripcions de com hauria d’actuar l’assessorat. Ni, en absolut, es donen solucions o receptes. Es fomenta, en tot moment, l’autonomia del consultant, és ell mateix que realitza el seu propi treball d’autoconeixement, mentre que el consultor és l’acompanyant, qui a través de les seves preguntes i reflexions, l’orienta en aquest trajecte amb l’objectiu de que l’assessorat recorri el seu propi camí cap a una major presa de consciència, que obviament. l’ajudarà a veure amb més claredat.
El camí a seguir és el de la comprensió, el d’incrementar el seu nivell de consciència, en deslligar el nus que origina la desconnexió amb qui és realment. Tant l’assessor i l’assessorat es llancen en aquest treball amb l’objectiu de comprendre, de proveir més llum -coneixement- a les zones fosques -el que és fals-. La comprensió que doni lloc a una transformació ha de ser “sentida”, és a dir experimentada en tots els nivells de la persona. No n’hi ha prou comprendre a un nivell cognitiu que certes creences meves són falses -encara que sí correspon a un procés de desidentificació, que em permet prendre distància d’aquesta creença limitada- , per exemple, que sóc poc intel.ligent / maldestre / insignificant. De fet, puc comprovar que aquesta comprensió no ha repercutit en una transformació perquè tornen a repetir-se les mateixes situacions. Quantes vegades hem vist que continuem fent coses que sabem no ens convenen, ens estanquen i ens fan mal?

A qui va dirigit?
Totes les persones poden fer un treball filosòfic d’autoconeixement. No es necessiten coneixements previs de filosofia, perquè estem en un enfocament eminentment pràctic, en el qual treballem des de l’experiència viscuda per cada assessorat. Vull remarcar que els judicis i creences limitats són els que sorgeixen de la nostra pròpia experiència vital, que no es tracta de construir erudicions filosòfiques, que de fet, moltes d’elles estan desconnectades del nostre sentir profund.
L’assessorament filosòfic pot ser individual i grupal en grups reduïts (màxim 8 persones).
On?
- Els llocs on passo consultes d’assessorament filosòfic presencial a Mallorca són:
-ISIM-institut de salut integratiu a Manacor.
- Per als que no sou de Mallorca podeu optar per una modalitat online a través de la plataforma Skype. És igual d’efectiva i estalviem desplaçaments.
Quant de temps dura la sessió i quantes sessions són necessàries?
Són sessions setmanals o quinzenals d’1 hora de durada. El temps que requereixi un assessorat per aclarir, deslligar els seus nusos, és relatiu al seu propi procés i al nivell de consciència en què està sobre el tema de consulta. Normalment, va des de 3-4 sessions a 1 any aproximadament.
Temes de consulta
Els problemes més freqüents pels quals es va a una consulta d’assessorament filosòfic són els següents:
- SENTIT DE LA VIDA. Pèrdua de sentit. Falta de motivació i il·lusió per viure. Disminució d’entusiasme vital. Confusió i desorientació.
- DILEMES ÈTICS I INCERTESA MORAL. Situacions problemàtiques que presenten un conflicte de valors. Sentiments de confusió, dubtes i de bloqueig a l’hora de decidir alguna cosa important.
- DOLOR I PÈRDUA. Situacions doloroses produïdes per la pèrdua d’algú o alguna cosa important en l’entorn de la persona. Dificultat d’acceptar o modificar algunes situacions personals. Dificultat d’expressar la seva pròpia vulnerabilitat: por a sentir.
- RELACIONS INTERPERSONALS. Comprendre les relacions amb els altres (parella, amics, en l’àmbit laboral). Problemes de comunicació.
Per veure les qüestions més recurrents de consulta en l’assessorament filosòfic, clica aquí
Si vols saber qui sóc jo
Si vols contactar amb mi